El municipi

El municipi de la vall de Riudaura i la bellesa de la riera

La vall de Riudaura mereix una visita detinguda per la bellesa del seu paisatge i el tipisme del poble. Ja sigui des d’Olot, pel camí de pla de Dalt, o bé des de la Pinya, els camins conflueixen a l’entrada de la vall i al terme de Riudaura, en els bonics paratges on trobarem l’Hostal de la Corda, el pont sobre la riera de Riudaura i la font de la Canova, caldrà, per accedir fins al pla, que ens enfilem, seguint la carretera, pel coll dels Morts.

La vall està formada per la riera de Riudaura, que li dona el nom, baixa des del coll de Canes, a l’extrem més occidental, i passa pel mig del poble, escolant-se tot seguit pel pla estret i allargassat fins al paratge de l’hostal de la Corda, al terme d’Olot.

El vessant del solei d’aquesta vall és format per la serra de Sant Miquel del mont, presidit per la bella ermita romànica, el puig soleres (1.026 m), el coll de Coubet, amb el seu Hostal de la Cantina, fins al coll de canes (1.118 m), i pel cantó del bac, la serra de Santa Magdalena de Cambrils. Vindran a continuació el puig de l’Ofrena i la serra que s’esmuny, pel pla de Passarelles, cap al puig de la Miranda i la Rauta, que la separen de la vall d’en Bas.

Només d’entrar a la vall de Riudaura, la serra de Sant Valentí del Mont, que la delimita pel cantó del solell, ja ens ofereix belles raconades. Venint d’Olot, ja podrem veure la gran façana de la masia de Bastons, per on passa la carretera d’Olot a Sant Joan de les Abadesses. Des de la carretera esmentada, es pot gaudir d’una bonica panoràmica del pla de la Pinya a la vall de Bas. Gairabé arribant al poble de Riudaura, al mateix cantó de la muntanya, la masia del Roquer, dedicada al turisme rural, ofereix una bella estampa. Al damunt, hi podem veure el coll i l’antic Hostal de la Serrota, amb notable panoràmica ara sobre Riudaura. Tot seguit la riera, un trajecte recomanable és agafar el primer trencant a mà dreta, just en arribar al poble, a la cruïlla del carrer Tiradors. El camí pel solell, seguint el trajecte fluvial, ens portarà al Molí de la Plana, casa de turisme rural. Un caminet a mà dreta ens recorda l’antic de ferradura de Vallfogona a Riudaura, que s’enfila aquí cap al veïnat d’Artigues i al coll de Canes. Si seguim, però, la pista, aquesta ens durà ara fins als bells paratges del clt de la Plana, presidits per la Plana de Cruanyes, una de les pairalies més boniques del terme, als peus del puig dels Saiols.

Si des de Riudaura mateix, a l’inici del carrer de la Terrica, agafem el camí que travessa decidit la riera, ens enfilarem per una pista només practicable amb tot terreny, que ens portaria fins als Plans, ja al terme de Vidrà, als peus del puig de l’Ofrena (1357 m). Aquest camí passa també per davant la pairalia de la Fajula. Un camí de bosc prop dels verals encara coneguts com el petroli, per les prospeccions que fa anys s’hi dugueren a terme, ens portaria fins als ombrívols paratges de la Font de Joan.