Els dies 27 i 28 de juliol se celebrarà, a la Plaça del Gambeto de Riudaura, la tretzena edició de la proposta de música tradicional i popular D’aquí estant veig una estrella, cançons i tonades tradicionals a Riudaura
Aquest 2018 es manté la programació de dos dies, encetada fa dos anys, amb l’objectiu de seguir treballant més intensament amb els dos propòsits que van portar a l’Ajuntament de Riudaura i al Grup de Recerca Folklòrica de la Garrotxa, del Marboleny, a tirar endavant aquest projecte. D’una banda, per la difusió d’un patrimoni (musical, literari, sociocultural i històric) sorgit d’un treball de camp, amb els enregistraments i les transcripcions corresponents, i per altra, per la decidida voluntat que aquests materials recuperin espais de difusió en la societat actual, molt diferent d’aquella que els va veure sorgir i transmetre de generació en generació.
El divendres 27, a les 9 del vespre, tindrà lloc novament el Sopar de cantadors, acompanyat en aquesta edició per l’actuació del grup d’Aixa, format per Ramon Manent, Samuel Arderiu i Ferran Martínez.
Els tiquets pel sopar es poden adquirir al mateix Ajuntament de Riudaura al preu de 15€ i pels menors d’11 anys a 8€. Hi ha places limitades, no espereu a darrera hora si voleu assistir al sopar!
El dissabte 28 de juliol, a les 10 del vespre, tindrà lloc el tradicional concert que aquest 2018 tindrà de convidats Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, que portaran a Riudaura la celebració dels seus 25 anys de carrera.
Música d’arrel de les Terres de l’Ebre interpretada per un fals cec i una divertida troupe de personatges que viuen a cavall entre la tradició i la modernitat. Darrere queden 11 premis Enderrock, el Premi Nacional de Cultura, el Premi Joan Amades, 13 treballs discogràfics i prop de 2.000 concerts. Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries van néixer com a grup artístic el 15 de desembre de 1992 en un petit concert al bar La Finestra de Tortosa. La seva música ha omplert recintes com el Palau de la Música Catalana, la Sorbonne de Paris, la plaça del Pilar de Saragossa i la plaça de Sant Jaume de Barcelona.
L’aportació local, com cada any, vindrà de la mà dels Músics de Riudaura i també de la participació d’una vintena de veïns del poble que interpretaran cançons des dels mateixos balcons de la Plaça: els Cantadors de Riudaura. Sens dubte, el que ha donat personalitat, autenticitat i que fa únic el concert D’aquí estant veig una estrella és precisament la intervenció dels propis riudaurencs en l’actualització i transmissió del seu cançoner tradicional.
Formacions de Músics de Riudaura
Miquel Grifell (guitarra, bouzouki i mandolina), Marta Vilarrasa (veu) i Anna Vilarrasa (veu)
Joana Balsalobre (veu), Agustí Perez (ukelele), Laia Pérez (ukelele i percussió), Pep Puigdemont (Guitarra i veu), Pau Puigdemont (clarinet), Elsa Casalprim (trompeta) i Anna Vegas (violí).
Formació d’ukeleles (actuació del Toc d’Inici): Santi Pujol, David Sucarrats, Estel Carrillo, Sergi Amador, Eva Gallardo, Joan Planadecursach, Laia Pérez i Agustí Pérez
Grup de cantadors del poble que ens interpretaran algunes de les cançons i que ja havien cantat com a informadors durant el treball de camp que va precedir la publicació del llibre de Josep Garcia, D’aquí estant veig una estrella:
Josep Estartús (Cal Barber), Esteve Busquets (Can Sidret), Joan Pujol (Mas Blanc), Mònica Casalprim (Ca la Mònica), Esther Galobardes (Can Xiru), Marissa Lamich (El Bover), Nuri Demon (Olot), Anna Mª Danés (El Molinot), Juanita Espunya (Creu de Pedra), Antonieta Danés (El Molinot), Mª Rosa Turrado (Pujolassos), Lídia Alsina, Adriana Plana, Lídia Solé, Laia Soy i Sara Camacho.
També amb la participació dels nens i nenes del Casal d’estiu, dirigits per Miquel Pascal “Pasqui”.
En el concert, la Comissió de Festes de Riudaura oferirà servei de bar i entrepans abans i després del concert. Aquest any també es donarà l’oportunitat a tots els assistents que ho desitgin de fer una aportació econòmica voluntària per a sufragar les despeses d’organització del festival.
Concert organitzat per l’Ajuntament de Riudaura
Amb el suport del Grup de Recerca Folklòrica de la Garrotxa de Marboleny, la Diputació de Girona i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.