El cantautor valencià, Feliu Ventura substituirà a Pep Gimeno “Botifarra” al sopar de cantadors del D’aquí estant veig una estrella
Pep Gimeno “Botifarra” no podrà actuar, tal i com s’havia anunciat, a la proposta tradicional i popular d’aquesta edició per motius aliens a l’organització del festival de Riudaura.
Per tant, la novetat de l’edició d’enguany del festival, el Sopar de cantadors programat per divendres 29 de juliol a les 9 del vespre a la Plaça del Gambeto, finalitzarà amb l’actuació dels cantautors valencians: Miquel Gil, de Catarroja, i Feliu Ventura de Xàtiva.
Els tiquets pel sopar es poden adquirir al mateix Ajuntament de Riudaura al preu de 15€ i pels menors d’11 anys a 8€.
Tal i com s’havia anunciat, després de la celebració dels 10 anys del concert, s’ha fet un pas endavant i s’ha ampliat la programació a dos dies amb l’objectiu de treballar més intensament amb els dos propòsits que van portar a l’Ajuntament de Riudaura i al Grup de Recerca Folklòrica de la Garrotxa, del Marboleny, a tirar endavant aquest projecte. D’una banda, per la difusió d’un patrimoni (musical, literari, sociocultural i històric) sorgit d’un treball de camp, amb els enregistraments i les transcripcions corresponents, i per altra, per la decidida voluntat que aquests materials recuperin espais de difusió en la societat actual, molt distinta d’aquella que els va veure sorgir i transmetre’s de generació en generació.
El dissabte 30 de juliol, a les 10 del vespre, tindrà lloc el tradicional concert que aquest 2016 comptarà amb l’actuació especial del cantautor Miquel Gil.
L’aportació local com cada any vindrà de la mà dels Músics de Riudaura i de la participació també d’una vintena de veïns del poble que interpretaran cançons des dels mateixos balcons de la Plaça: els Cantadors de Riudaura. Sens dubte, el que ha donat personalitat, autenticitat i que fa únic el concert D’aquí estant veig una estrella és precisament la intervenció dels propis riudaurencs en l’actualització i transmissió del seu cançoner tradicional.
Els protagonistes d’aquest 2016 són:
Miquel Gil i Alfonso (Catarroja 1956)
El 1975 és un dels fundadors del grup de folk valencià Al Tall, formació que 10 anys després de la seva fundació, va decidir abandonar a la recerca de nous aires i influències. Amb més de 35 anys de trajectòria, Miquel Gil ha esdevingut un cantant de veu intensa i personalíssima. Ha investigat la polifonia mediterrània i l’escalística del cant d’estil valencià. Poesia, codi tradicional i curiositat han marcat el seu tarannà inquiet i erràtic.
De la seva etapa a A Tall, en destaquen: Cançó popular (Edigsa, 1975), Deixeu que rode la roda (Edigsa, 1976), Posa vi, posa vi, posa vi… (Edigsa, 1978), Quan el mal ve d’Almansa… (PDI, 1979), Som de la pelitrúmpeli (Ànec, 1980), Cançons de la nostra Mediterrània (Ariola, 1982), amb la Maria del Mar Bonet i Tocs i vares (Edigsa, 1983).
De la seva trajectòria professional, sobresurten temes com Buscando tu olor (Seminola, 1997) del seu primer disc en solitari, quasi descatalogat; Orgànic (Sonifolk, 2001) del segon disc en solitari i el primer de la nova etapa; Katà (Galileo MC, 2004) del seu segon disc a efectes promocionals, En concert (Galileo MC, 2006) amb Savina Yannatou & Primavera en Salonico i l’Orquestra Àrab de Barcelona; Eixos (Temps Record, 2006) el primer produït per Borja Penalba i masterizat als estudis d’Abbey Road i Per Marcianes (Temps Record, 2011).
Feliu Ventura (Xàtiva 1976)
Amb 17 anys va fer la seva primera actuació. El setembre de l’any 1993, molt nerviós i ple de dubtes, vaig pujar al meu primer escenari a la ciutat d’Ontinyent de la mà de Vicent Caparrós a lloms del seu “Bisonte”. Un grapat de fulls plens de cançons, una sala plena, una fiblada elèctrica… tots els meus 17 anys, prims i tímids, i quaranta cançons per polir i plenes de somnis. Vindrien més concerts. Ell mateix ho narra a la seva página web www.feliuventura.cat.
Inicialment influenciat per Raimon, Feliu Ventura ha evolucionat cap a un so pop rock acústic on gaudeixen de gran importància i elaboració les lletres de les cançons. Darrerament, compta amb la col·laboració habitual del seu guitarrista Borja Penalba, del grup Obrint Pas i de Lluís Llach.
La trajectòria de Feliu Ventura comença amb la publicació l’any 1996 de la seva primera maqueta en format casset. En una classe compartida amb Josep Ramon Nadal i Xavi Sarrià i de la mà d’aquest últim amb l’activista musical Vicent Sengermés, vaig fer el meu primer enregistrament “L’única diferència” Cambra Records (1997) on també hi participa Miquel Gironés i que contenia musicacions com “Prometença” o cançons com “El darrer somriure” en record de Guillem Agulló. Aquella gravació -en casset- va ser la carta de presentació per obrir nous espais.
Després de fer rodar les seves primeres cançons arreu del territori, l’any 2000 publica el CD Estels de tela amb una millor qualitat de so i un concepte musical més definit. Però tot just és un camí encetat en la construcció d’una veu pròpia. Tot i això aconseguirà el cinquè millor disc de cançó de la revista Enderrock i una de les cançons incloses «estadi Xile» serà la tercera classificada en el X Festival Internacional de Todas las Artes Víctor Jara de Xile. Després de dos anys de preparació, perfeccionant lletres i triant sons, produït per Borja Penalba, apareix l’any 2003 el CD Barricades de paper amb la discogràfica Propaganda Pel Fet. El 2005 enceta una gira de col·laboració amb Lluís Llach que es materialitzarà en la publicació del disc en directe Que no s’apague la llum. El 2006 acaba amb la publicació d‘Alfabets de Futur.
De la seva discografia en destaca les col·laboracions amb: Secrets guardats (Eduard Iniesta) (2008); Set voltes rebel (Cesk Freixas) (2005); En moviment! (Obrint pas) (2005); Sempremés (Brams) (2005) i La flama (Obrint Pas) (2004).
Músics de Riudaura
Miquel Grifell (guitarra, bouzouki i mandolina), Carles Teixidor (piano), Marta Vilarrasa (veu), Anna Vilarrasa (veu), Miquel Vilarrasa (fiscorn), Pep Puigdemont (veu i guitarra), Agustí Pérez (ukelele), Pol Puigdemont (teclats), Pau Puigdemont (clarinet), Aniol Pérez (guitarra) i Laia Pérez (percussió).
Cantadors de Riudaura
Grup de cantadors del poble que ens interpretaran algunes de les cançons que ja havien cantat com a informadors, durant el treball de camp que va precedir la publicació del llibre de Josep Garcia, D’aquí estant veig una estrella:
Miquela Julià, de Ca la Miquela
Josep Estartús, de Cal Barber
Esteve Busquets, de Can Sidret
Joan Pujol, de Mas Blanc
Mònica Casalprim, de Ca la Mònica
Lurdes Rodeja, de Ca la Rita
Pepe Carrillo, de Ca la Lurdes
Anna Mª Danés, del Molinot
Juanita Espunya, de Creu de Pedra
Antonieta Danés, del Molinot
Mª Rosa Turrado, de Pujolassos
Esther Galobardes, de Can Xiru
Marissa Lamich, del Bover
Nuri Demon, d’Olot
Caro Carrillo, de Ca l’Alonso
Lídia Alsina
Adriana Plana
Lídia Solé
Laia Soy
Sara Camacho
Nens i nenes del Casal d’estiu,
dirigits per en Miquel Pascal.
Concert