D’aquí estant veig una estrella 2016

Els dies 29 i 30 de juliol se celebrarà a la Plaça del Gambeto de Riudaura l’onzena edició de la proposta de música tradicional i popular  D’aquí estant veig una estrella -cançons i tonades tradicionals a Riudaura-

Després de la celebració dels 10 anys del concert, es fa un pas endavant i s’amplia la programació a dos dies amb l’objectiu de treballar més intensament amb els dos propòsits que van portar a l’Ajuntament de Riudaura i al Grup de Recerca Folklòrica de la Garrotxa, del Marboleny, a tirar endavant aquest projecte. D’una banda, per la difusió d’un patrimoni (musical, literari, sociocultural i històric) sorgit d’un treball de camp, amb els enregistraments i les transcripcions corresponents, i per altra, per la decidida voluntat que aquests materials recuperin espais de difusió en la societat actual, molt distinta d’aquella que els va veure sorgir i transmetre’s de generació en generació. 

Com a novetat en aquesta edició, el divendres 29 de juliol, a les 9 del vespre, es durà a terme un Sopar de cantadors que culminarà amb les dues veus més significatives de la tradició valenciana del moment: Miquel Gil, de Catarroja, i Pep Gimeno “Botifarra” des de Xàtiva, interpretaran “Nus”, un espectacle en format íntim a mode de viatge musical per la tradició del folk i el roots del País Valencià. Les veus d’ambdós artistes, juntament amb la guitarra de Gil i les percussions de Botifarra, són els elements bàsics que vertebren un repàs als diferents pals i estils del grandiós arbre musical del País Valencià. Amb un to distès i col·loquial, Miquel Gil i Pep Gimeno “Botifarra” enfilen les cançons de l’espectacle, de cant en cant van passant les seguidilles, els cants de batre, les jotes i els fandangos, les havaneres…

Els tiquets pel sopar es poden adquirir al mateix Ajuntament de Riudaura al preu de 15€ i pels menors d’11 anys a 8€. 

Concert amb

Miquel Gil + Músics de Riudaura + Cantadors de Riudaura

El dissabte 30 de juliol, a les 10 del vespre, tindrà lloc el tradicional concert que aquest 2016 comptarà amb l’actuació especial del cantautor Miquel Gil

L’aportació local com cada any vindrà de la mà dels Músics de Riudaura i de la participació també d’una vintena de veïns del poble que interpretaran cançons des dels mateixos balcons de la Plaça: els Cantadors de Riudaura. Sens dubte, el que ha donat personalitat, autenticitat i que fa únic el concert D’aquí estant veig una estrella és precisament la intervenció dels propis riudaurencs en l’actualització i transmissió del seu cançoner tradicional. 

En el concert, la Comissió de Festes de Riudaura oferirà servei de bar i entrepans abans i després del concert. Aquest any, també es donarà l’oportunitat a tots els assistents que ho desitgin de fer una aportació econòmica voluntària per a sufragar les despeses d’organització del festival.

Els protagonistes d’aquest 2016 són:

Miquel Gil i Alfonso (Catarroja 1956)Miquel Gil

El 1975 és un dels fundadors del grup de folk valencià Al Tall, formació que 10 anys després de la seva fundació, va decidir abandonar a la recerca de nous aires i influències. Amb més de 35 anys de trajectòria, Miquel Gil ha esdevingut un cantant de veu intensa i personalíssima. Ha investigat la polifonia mediterrània i l’escalística del cant d’estil valencià. Poesia, codi tradicional i curiositat han marcat el seu tarannà inquiet i erràtic. 

De la seva etapa a A Tall, en destaquen: Cançó popular (Edigsa, 1975), Deixeu que rode la roda (Edigsa, 1976), Posa vi, posa vi, posa vi… (Edigsa, 1978), Quan el mal ve d’Almansa… (PDI, 1979), Som de la pelitrúmpeli (Ànec, 1980), Cançons de la nostra Mediterrània (Ariola, 1982), amb la Maria del Mar Bonet i Tocs i vares (Edigsa, 1983).

De la seva trajectòria professional, sobresurten temes com Buscando tu olor (Seminola, 1997) del seu primer disc en solitari, quasi descatalogat; Orgànic (Sonifolk, 2001) del segon disc en solitari i el primer de la nova etapa; Katà (Galileo MC, 2004) del seu segon disc a efectes promocionals, En concert (Galileo MC, 2006) amb Savina Yannatou & Primavera en Salonico i l’Orquestra Àrab de Barcelona; Eixos (Temps Record, 2006) el primer produït per Borja Penalba i masterizat als estudis d’Abbey Road i Per Marcianes (Temps Record, 2011).

 

Josep Gimeno i Montell, (Xàtiva 1962)Pep Gimeno Botifarra (autor-Antonio Marzal)

Més conegut pel nom artístic de Pep Gimeno «Botifarra», és un cantautor tradicional valencià amb trenta anys d’experiència i guardonat amb el Premi Ovidi 2007 al «millor disc de folk i noves músiques».

De la seva discografia en destaquen: Sarau: Balls i cançons de la Costera (ValDisc, 1985); Anem de festa (Cambra Records1998); Cants de la terra (Cambra Records, 2000); Cants i balls de la Costera (Caixa Ontinyent, 2000); Va de jota (2003); Néstor MontSentit (Cambra Records, 2003); La Gossa SordaVigila (2003); SitjaLa plaça de l’orat (2006); VerdCelPaísViatge (Cambra Records, 2006); Feliu VenturaAlfabets de futur (2006); Pep Gimeno ‘”Botifarra”: Si em pose a cantar cançons (Cambra Records, 2006); Ovidi TwinsA kabotaes (P.M: Produccions, 2006); Emili SomeñoPenyal d’Ifach (autoedició, 2007); Les FoliesDe Carcaixent… i dolces (Cambra Records, 2007); Pep Gimeno “Botifarra”: Te’n cantaré més de mil (Temps Record, 2009) i Pep Gimeno “Botifarra”: Ja ve nadal (2014).

Músics de Riudaura 

Miquel  Grifell (guitarra, bouzouki i mandolina), Carles Teixidor (piano), Marta Vilarrasa (veu), Anna Vilarrasa (veu), Pep Puigdemont (veu i guitarra), Agustí Pérez (ukelele), Pol Puigdemont (teclats), Pau Puigdemont (clarinet), Aniol Pérez (guitarra) i Laia Pérez (percussió). 

Cantadors de Riudaura 

Grup de cantadors del poble que ens interpretaran algunes de les cançons que ja havien cantat com a informadors, durant el treball de camp que va precedir la publicació del llibre de Josep Garcia, D’aquí estant veig una estrella:

Miquela Julià, de Ca la Miquela

Josep Estartús, de Cal Barber

Esteve Busquets, de Can Sidret

Joan Pujol, de Mas Blanc 

Mònica Casalprim, de Ca la Mònica

Lurdes Rodeja, de Ca la Rita

Pepe Carrillo, de Ca la Lurdes

Anna Mª Danés, del Molinot

Juanita Espunya, de Creu de Pedra

Antonieta Danés, del Molinot

Mª Rosa  Turrado, de Pujolassos

Esther Galobardes, de Can Xiru

Marissa Lamich, del Bover

Nuri Demon, d’Olot

Caro Carrillo, de Ca l’Alonso

Lídia Alsina

Adriana Plana

Lídia Solé

Laia Soy

Sara Camacho

Nens i nenes del Casal d’estiu, 

dirigits per en Miquel Pascal.