Les propostes dels Pressupostos Participatius 2019

En aquests moments ja es pot sol·licitar el vot online en aquesta pàgina i a partir del divendres 19 d’abril ja es podrà votar a la web fent servir el codi que us enviarem al vostre mòbil per SMS.

Després de les fases de deliberació i de validació tècnica, les 19 propostes presentades inicialment han quedat reduïdes a les 11 propostes que aniran a votació i que us detallem a continuació.

Primer de tot, hi ha dues de les propostes inicials que assumirà l’Ajuntament.

  • Una fa referència a la millora de la il·luminació del tram del carrer Tiradors des de la l’antiga fàbrica fins a la plaça, on també hi ha uns contenidors de deixalles (aquesta proposta ja va sortir l’any passat).
  • I l’altra proposta és en relació a l’arranjament del carrer de la Rutlla, que té irregularitats i sovint s’hi acumulen bassals on es podria patinar, sobretot les persones amb mobilitat reduïda.

També hi ha tres propostes que no han superat la validació tècnica.

  • La primera proposava cobrir espais públics del municipi per poder-los fer servir en cas de pluja o per fer ombra durant l’estiu, ja fos amb tendals fixes o retràctils, però ho feia de manera molt general. Fer una actuació en tots els espais s’hauria escapat del pressupost (ja només cobrir la pisa poliesportiva, per exemple, el superaria).
  • La segona proposta descartada demanava equipar a la brigada municipal amb un vehicle per la neteja de carrers o un accessori pel camió de serveis, i tant una cosa com l’altra té un pressupost econòmic que superava el que es dedica als Pressupostos Participatius d’enguany.
  • I la tercera feia referència a posar més taules de pícnic al par de davant de l’Escola i, en aquest cas, es quedava curta de pressupost. Durant la sessió deliberativa també es va considerar que l’espai limitat d’aquesta zona verda no aconsellava afegir-hi més taules.

I passem ja a les proposes finals, que s’han ordenat segons la seva data de presentació:

Proposta A: Millorar la seguretat de les zones de pas infantils – 5.000€

Aquesta proposta demanava millorar la seguretat de la zona de la cruïlla entre el carrer Olot, el carrer Surita i el carrer Tiradors, on desemboca el caminet que ve de l’escola, amb una tanca que dificulti creuar per on no hi ha passos de vianants i amb senyalització lluminosa dels passos de vianants a cada banda.

S’ha descartat la senyalització lluminosa, ja que seria una inversió molt elevada perquè caldria obrir rases fins els quadres elèctrics municipals propers (no es poden connectar a l’enllumenat públic), i per la seva manca d’efectivitat en ser l’horari escolar i, habitualment, amb llum diürna (tal com ens han indicat els professionals consultats).

Finalment la proposta inclou una tanca a la vorera del carrer Olot, senyalització vertical per millorar la visibilitat dels passos de vianants per part dels conductors de vehicles, i també la instal·lació d’una altra tanca al parc de davant l’escola per evitar que els nens surtin corrent al carrer Puig de la Creu (on hi aparquen molts cotxes en horari escolar i sovint han de fer maniobres per sortir).

 

Proposta B: Elaboració d’un “Pla d’accessibilitat” per a Riudaura – 3.300€

Inicialment, aquesta proposta demanava estudiar i fer una actuació a tot el poble per millorar l’accessibilitat dels carrers, places i camins propers al nucli per a persones amb mobilitat reduïda o cotxets infantils. Com que hauria estat complicat fer una actuació general en aquest sentit, en les reunions de la comissió de seguiment i la sessió deliberativa va sorgir la idea d’enfocar la proposta cap a l’elaboració d’un “Pla d’accessibilitat” per conèixer concretament on es podrien fer actuacions i millores.

Aquest pla estaria redactat pels tècnics del Consell Comarcal i ens donaria una idea clara dels llocs on podria actuar l’ajuntament per millorar l’accessibilitat de tot el poble.

 

Proposa C: Xarxes para pilotes i arbres a la pista del Centre Cívic – 6.500€

Aquesta proposa inclou la instal·lació d’unes xarxes para pilotes de 20 metres al darrera de les porteries de la pista poliesportiva del Centre Cívic i plantar dues moreres a prop de les taules de pícnic de fusta que hi ha al costat de la pista (per tal que facin ombra a l’estiu però permetin que hi toqui el sol durant la resta de l’any, quan fa més fred).

Proposta D: Millores per a celebracions a la sala del Centre Cívic – 4.500€

Aquesta proposta s’ha presentat amb la intenció de millorar l’espai de la sala del Centre Cívic que s’utilitza com a bar durant les celebracions organitzades per l’Ajuntament o per les entitats del poble. Consisteix en afegir un tram de barra de bar al costat del que ja hi ha i la instal·lació d’una nevera fixa a sota la barra, un rentaplats industrial, una màquina de fer glaçons i un armari que es pugui tancar per guardar-hi vasos, plats i altre material.

 

Proposta E: Arranjament i restauració de la porta de l’església – 3.000€

Ja fa temps que la part baixa de la porta de l’església de Riudaura (que puntualment s’utilitza en actes socials del municipi) presenta un deteriorament notable i es proposa fer-ne la restauració de la fusta tot conservant els claus de ferro originals. També s’hi afegeix l’adquisició d’un armari per guardar objectes dels fons parroquial de Riudaura, per tal de millorar la seva conservació i seguretat.

 

Proposa F: Pintura i restauració de la zona del Crist de l’església – 3.100€

Una altra proposta relacionada amb l’església de Riudaura que s’emmarca en la restauració de la zona del Crist. Per una part la paret que l’envolta, molt deteriorada per la humitat i de la que s’hauria de treure la pintura malmesa, fixar la superfície i pintar conservant les sanefes originals. I per altra part el propi Sant Crist, que presenta alguns desperfectes.

 

Proposta G: Pista de jocs d’asfalt de cautxú al parc de l’Escola – 2.500€

Aquesta proposta es presenta per completar l’espai de zona verda i jocs infantils que hi ha al davant de l’Escola Lluís Castells amb una pista d’asfalt de cautxú (com el que ja hi ha a sota els gronxadors del mateix espai, per exemple) d’un metre d’ample per deu metres de llarg, permetent que els nens juguin dins la zona verda i no hagin de sortir a l’asfalt dels carrers del voltant.

S’ha descartat afegir-hi més jocs per no sobrecarregar l’espai, i mentre es deliberava aquest proposta es va plantejar posar una tanca a la banda del carrer Puig de la Creu per evitar corredisses sortint del parc en direcció a on aparquen els cotxes, que s’ha afegit a la proposta A, relacionada amb la seguretat de les zones de pas infantils.

 

Proposta H: Construcció d’uns lavabos públics al parc de l’Escola – 13.400€

L’espai de zona verda i parc infantil de davant l’Escola Lluís Castells es fa servir sovint fins més enllà de l’hora en què la pròpia escola resta oberta i permet que pares i nens hi entrin a fer us dels lavabos interiors. Per això, i per fer-los servir en qualsevol altre moment, es proposa de construir uns lavabos públics en aquest espai.

Serien molt similars als que hi ha a la zona de barbacoes de darrera el Centre Cívic, fets d’obra i adaptats per a tothom.

 

Proposta I: Aïllament acústic de la sala polivalent de l’Escola – 7.700€

La sala polivalent de l’escola Lluís Castells és un espai on dinen els nens de l’escola, s’hi fan les activitats de ioga i pilates, i també xerrades i activitats de caire municipal (com ara la pròpia sessió deliberativa d’aquests pressupostos participatius).

Degut a l’alçada i els materials del sostre d’aquest espai, quan hi ha un cert volum de soroll, ja siguin veus o instruments musicals, la mala acústica fa que tot ressoni i crea incomoditat als assistents.

Aquesta proposta vol solucionar aquest problema millorant l’acústica de la sala amb la instal·lació de panells acústics. És un producte que, gràcies la combinació de fusta i ciment resulta estèticament decoratiu i té diferents característiques:
– Insensible a la humitat: L’absència de magnesita, la inèrcia tèrmica, la transpirabilitat i la capacitat d’absorbir l’excés d’humitat de l’ambient garanteixen un alt grau de confort ambiental.
– Correcció acústica: Panell de gran poder fonoabsorbent (capaç de regular la remor de l’entorn) i fonoaïllant (redueix la transmissió del soroll entre diferents recintes).
– Material segur: En cas d’incendi, l’absoluta innocuïtat, de fums densos i de gasos tòxics fan del panell un material molt segur. Està considerat com un producte gairebé incombustible.

 

Proposta J: Tirolina, tobogan i zona de pícnic a la plaça Puig Estela – 10.300€

Aquí s’aglutinen diferents propostes que demanaven la instal·lació d’una tirolina o la reforma de la plaça Puig Estela perquè hi hagi més espai per als nens.

Durant la sessió deliberativa dels pressupostos participatius es van combinar les propostes amb la idea de mantenir l’espai que hi ha a la part baixa de la plaça (on s’hi fa l’activitat de gimnàstica per a gent gran quan fa bon temps) i aprofitar la part de dalt per instal·lar-hi una tirolina de 20 metres, un joc infantil de torre amb tobogan i un espai amb dues taules de pícnic. D’aquesta manera a la plaça s’hi podrien trobar tant nens com grans.

 

Proposta K: Equipament per a gravació de programes de radio local – 3.800€

Aquesta proposta vol aportar una oportunitat de contribuir a millorar la comunicació entre la gent del poble, teixint noves relacions socials, donar valor i reconeixement a les activitats del poble i oferir una eina molt poderosa per potenciar la capacitat d’expressió dels joves del poble, així com donar la veu a les riudaurenques i riudaurencs.

Consisteix en l’adquisició d’equipament tècnic: una taula de mescles, dos micròfons de condensador, 4 parelles d’auriculars, un moble d’estudi, cables diversos d’àudio, dues gravadores digitals i un ordinador portàtil.

La intenció és fer servir l’equipament tècnic per animar als veïns i veïnes del poble (gent gran, jove, adolescent, la mainada) a fer ràdio amb continguts diversos amb una programació periòdica. Aquests continguts girarien al voltant de la vida del poble, la seva gent i les activitats que s’hi fan, tot comptant amb la participació de les diferents entitats i col·lectius, l’Ajuntament i l’escola.

Dins la proposta també s’hi inclou el lloguer d’una plataforma de podcasting (programes de radio per internet) durant dos anys, per tal d’assegurar la possibilitat de continuïtat del projecte en el seu inici.

 

I fins aquí, les 11 propostes. Des de l’Ajuntament volem donar les gràcies a tots els veïns que han enviat propostes i també als tècnics i professionals que ens han ajudat amb la elaboració de memòries o pressupostos per als Pressupostos Participatius 2019.

Els Pressupostos Participatius compten amb el suport econòmic de la Diputació de Girona i amb la col·laboració del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa (CASG).