Ban d’Alcaldia sobre l’estat de pre-alerta per escassetat d’aigua

Des de l’Agència Catalana de l’Aigua ens informen que algunes unitats d’explotació ja han entrat en alerta per sequera hidrològica i ens ha traslladat la preocupació per la tendència a la baixa dels recursos hídrics de la Serralada Transversal (a la que està adscrita Riudaura).

Juntament amb l’assoliment de temperatures màximes i la insuficiència de pluja, això fa que calgui actuar amb anticipació i celeritat per tal d’aplicar mesures urgents que contribueixin a pal·liar o evitar en la mesura del possible conseqüències més greus al municipi.

Davant d’aquesta situació, es donen les condicions perquè l’Ajuntament adopti les mesures següents mitjançant un ban d’Alcaldia:

 • Prioritzar la distribució per a l’abastament a població.
 • Reduir la distribució destinada al reg i fer-ho només en hores amb menys sol (de 8 h a 20 h).
 • Suspendre la distribució destinada a l’oci, com l’ompliment de piscines.

A banda d’aquestes mesures aplicades per l’Ajuntament, també és important que la ciutadania faci un consum responsable de l’aigua i prioritzi el seu ús.

Per això us demanem que també prengueu mesures per a l’estalvi d’aigua. Per saber com fer-ho, podeu consultar, per exemple, aquesta Guia per a l’estalvi d’aigua a les llars de l’Agència Catalana de l’Aigua.

Com a resum, aquest és un llistat d’accions que us permetran estalviar aigua a la llar:

 • Quan renteu la roba, carregueu totalment la rentadora i poseu programes d’aigua freda (floquet de neu o eco). Els programes curts de la rentadora són els que més energia consumeixen. Una rentadora convencional consumeix entre 60 i 90 litres, però les anomenades “intel·ligents” regulen el consum d’aigua en funció del pes de la bugada.
 • Tanqueu les aixetes quan no feu servir l’aigua mentre us ensaboneu, us renteu les dents, us afaiteu o fregueu els plats. Les aixetes obertes poden perdre fins a 12 litres per minut.
 • Dutxeu-vos en lloc de banyar-vos. Omplir la banyera suposa entre 200 i 300 litres, mentre que una dutxa significa un consum de 30 a 80 litres.
 • Si una aixeta o cisterna perd aigua, aviseu un tècnic tan aviat com ho detecteu (una aixeta que perd una gota per segon té una pèrdua de 1000 litres al mes).
 • Instal·leu airejadors o economitzadors a les aixetes, sistemes de monocomandament o aixetes electròniques (amb aquests sistemes es pot arribar a estalviar fins a un 50% respecte a les aixetes convencionals).
 • Rentar a mà amb aigua calenta pot resultar fins a un 60 % més car que fer-ho amb el rentaplats. Si ho feu a mà, utilitzeu una pica per ensabonar i una altra per esbandir.
 • Renteu el cotxe al túnel de rentat o amb una esponja i una galleda, en comptes de fer-ho amb una mànega. Estalviareu fins a 350 litres d’aigua en cada rentada.
 • Les cisternes de doble descàrrega permeten buidar només parcialment la capacitat de la cisterna. Si no teniu aquest mecanisme poseu una ampolla d’aigua plena dins de la cisterna del lavabo per no llençar tanta aigua. Cada vegada que es buida el vàter es fan servir entre 6 i 10 litres d’aigua.
 • Els sistemes d’acumulació d’aigua calenta són més eficients que els sistemes de producció instantània i sense acumulació. Reviseu i aïlleu bé, si cal, els dipòsits acumuladors d’aigua calenta i canonades. Estalviareu energia i aigua.