Nou sistema de recollida de residus

Ahir hi va haver la reunió per explicar el nou model de recollida selectiva de residus. D’acord amb el que es va parlar aquesta setmana veureu que ja es van substituint els contenidors vells pels nous contenidors tancats. Recordeu que hi ha les següents modificacions:

– S’eliminen els contenidors que hi ha al costat del riu, a l’inici del camí de Can Fajula, ja que els nous camions de recollida de residus són més amples i no poden passar pel tram estret del carrer de la Terrica.

– L’àrea de contenidors de davant del Centre Cívic està pendent de ser arreglada, per falta de pressupost. Temporalment hi haurà els contenidors ubicats tal i com es veu a la foto. També veureu que temporalment el contenidor de vidre es posarà al costat del carrer, per permetre la recollida del camió, i aquests dies hi haurà també un contenidor de paper extra en previsió de l’increment de residus de paper durant les festes de Nadal (també hi haurà un contenidor de paper extra a la zona de la Plaça Puigestela).

Tal i com es va comentar, d’ara fins el dia 7 de gener els contenidors es podran obrir només clicant el botó. A partir del 8 de gener caldrà clicar el botó i passar la targeta.

Recordeu que dijous dia 14 i dilluns dia 18 hi ha el repartiment de targetes. És molt important que vingueu a recollir les targetes amb el document que us hem fet arribar, signat. Si esteu de lloguer el document haurà de ser signat pel propietari.

Adjuntem plànol on veureu les àrees de contenidors definitives, que són les mateixes que hi ha fins ara, trets de la que s’ha eliminat i la que s’ha afegit al Barri del Roser. Si l’àrea que se us ha assignat no us agrada, els dies 14 i 18 podreu demanar el canvi, sense cap problema, però per això és important que vingueu o autoritzeu algú que ho faci en nom vostre.

Finalment, tal i com es va comentar ahir a la reunió, l’elecció del model de contenidor tancat s’ha fet bàsicament pels següents motius:

  • Per complir les obligacions que ens marcar Europa i Espanya hem d’aplicar sí o sí un sistema de recollida que permeti identificar les persones que generen residus. Les alternatives són el porta a porta i el contenidor tancat. La primera requereix molt de personal i la segona molta tecnologia.
  • Tota la comarca, tret de Besalú, ha aplicat el sistema de contenidor tancat. Com que la gestió la fa el Consell Comarcal ens trobem que, econòmicament, és molt més viable el contenidor tancat que no pas anar sols amb el porta a porta i haver de fer-nos càrrec de tots els costos.
  • Tenim un poble amb moltes veïnes en masies i un nucli on un camió no pot arribar a tot arreu. Aquest fet fa difícil la implementació total d’un sistema de porta a porta, de manera que surt més viable el contenidor tancat.

Tant el porta a porta com el contenidor tancat suposen un increment de preu respecte la situació actual. La generació de residus es penalitza cada dia més, així que dins de les alternatives que ens donen només podem intentar reduir tant com puguem els residus generats i, sobretot, separar-los molt bé. Només així aconseguirem pagar el mínim possible.

Qualsevol altre dubte que tingueu podeu trucar directament al SIGMA. Des de l’Ajuntament només podem treballar per ajudar a que entre tots fem una bona gestió dels residus que generem.